Rexdwerg (rov)

 

Het lichaam is gedrongen (typegroep C) met goede brede schouders en achterhand. Door de kortere pels komen de contouren sterker tot uiting. De benen zijn recht, stevig en niet lang met korte, gesloten voorvoeten. Het ras is middelhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel. In verhouding tot de grootte van het dier is de kop groot. De kop is krachtig ontwikkeld met breed voorhoofd, brede snuit en goed ontwikkelde kaken en wangen. De oorlengte is 5 - 7 cm, ideaal is 6 cm. De oren worden V-vormig tot nauwsluitend gedragen, zijn goed afgerond zonder vouwen of plooien en goed behaard. Het geheel in harmonie met het lichaam. Het kleine staartje wordt nauwsluitend tegen het midden van de achterhand gedragen. 

Pels: structuur en conditie

De zeer fijne rechte dek- en grannenharen zijn sterk verkort en van een fijne structuur. Ze zijn elastisch en even lang als het onderhaar. Dit geeft een beeld alsof het dier geschoren is. Door de bijzondere dichtheid van het onderhaar slaan de dek- en grannenharen bij het terug strijken niet direct in hun oorspronkelijke stand terug, maar blijven hierdoor vrijwel in verticale houding staan. De pels voelt fluweelachtig aan en is volkomen gelijkmatig. De snorharen zij meestal gekruld. Echter hoe gladder de nekbeharing, des te beter de haarstructuur op de overige lichaamsdelen.

Pels: dichtheid en lengte

Het haar staat bijna loodrecht op de huid. De pels is mede dankzij het zeer rijke onderhaar zeer dicht en volkomen gelijkmatig en voelt hierdoor fluweelachtig aan. Niet echter de haarlengte maar de zeer dichte inplanting en het zeer rijke onderhaar geven de doorslag bij de waardebepaling. De pels heeft een lengte van ongeveer 16 mm.

Lichte fouten

Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Enkele boven het dek uitstekende grannenharen. Iets gegolfde pels. Iets krul in nek. Iets harde pels. Iets dun behaarde nek. Iets dun behaarde voetzolen. Iets kale tenen. Iets weinig snorharen. Iets weinig onderhaar.

Zware fouten

Grote afwijking in type. Grote afwijking in bouw. Het sterk doorzet zijn van meer dan 1 mm boven het dek uitstekende grannenharen, waardoor de zachte en fluweelachtige pels niet tot uitdrukking komt. Te harde pels. Sterk gegolfde pels. Te veel krulvorming. Te ongelijke pels. Kale nek of kale plek op de voetzolen welke niet door het omliggende haar wordt bedekt. Kale tenen. Ontbreken van snorharen. Te weinig onderhaar

 

 

 

Pride is de eerst geboren Rexdwerg met de roodoogverdunningsfactor ter wereld.

Ze is spontaan geboren omdat er verder bij haar voorouders Rexbeharing door de lijn is gefokt. Dit is generaties mee gelift en zo is de Rexdwerg in het rov-gen spontaan bij ons ontstaan. De kleuren in dit nestje zijn: Champagne en Otter Champagne. Later is er bij ons deze kleur in satijn geboren. 

Deze en andere kleuren in het rov-gen worden nu in meerdere landen in dit ras gefokt. In Nederland zijn ze bij ons al mee naar show geweest.

 

In Rexdwerg de eerstgeboren mutatie Silver

Silver is blauw op de P-Locus.(Links Silver - Rechts Dove)

Ook Dove was nieuw in de Rexdwerg.

Dove is zwart op de P-Locus

In de eerste paar weken na de geboorte kan je de kleuren goed herkennen. Zodra de pels begint te groeien, kan je de kleuren Silver/Dove bijna niet meer herkennen. Het is een stukje ervaring om te weten wat de kleuren doen. Het beste wat je kan doen is dan de kleur die je vermoed aan de normale kleur verparen en kijken welke kleur er geboren worden.

Ook de mutatie Argente melde zich bij ons aan in de Rexdwerg

Argente is Chilchilla op de P-Locus

Rexdwerg Grapjas is naar Noorwegen verhuist

Champagne 4KN 412

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

raskonijn@gmail.com

Maak jouw eigen website met JouwWeb